Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΣΤΗ ΤΖΙΑ!


Άλλη μια Γιορτή Παραμυθιών, η 11η στη σειρά είναι έτοιμη να μας ταξιδέψει, να μας διασκεδάσει και να μας ψυχαγωγήσει από τις 20 έως τις 28 Ιουλίου με θέμα: "Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ".
 
Ένα είναι το σίγουρο πως, όποιος πάει στη Τζιά, θα περάσει καλά. 
Αν αγαπάει και τα παραμύθια θα περάσει ακόμα καλύτερα.
 
Τώρα, για να μην πολυλογώ. Διαβάζω το πρόγραμμα από την ώρα που το έλαβα ξανά και ξανά. 
Ξένοι αφηγητές αρκετοί, θα έρθουν μέσω προγράμματος.
Έλληνες αφηγητές λίγοι, συγκριτικά.
Και δε μιλάω για το νέο αίμα. 
(Αν για κάτι σέβομαι τη Γιορτή Παραμυθιών είναι για το βήμα που δίνει στα παιδιά της σχολής Αφηγηματικής Τέχνης ΚΑΙ στους νέους Έλληνες αφηγητές!).
Είναι υπέροχο που υπάρχει τόσος χώρος για νέους αφηγητές. Πραγματικά θεσπέσιο. Πάλι όμως μου λείπουν αυτοί που θα σταθούν περήφανα και δυναμικά δίπλα στους ξένους εξαιρετικούς αφηγητές και την ομάδα των ελληνόφωνων αφηγητριών που μας έρχονται και αυτές απ' έξω (τις κατατάσσω πιο κοντα στους ξένους εφόσον ζουν και αφηγούνται εκτός Ελλάδας και μαθήτευσαν εκτός Ελλάδας). 
Δυναμική παρουσία με συνέπεια, δουλειά και πρόταση η Μάνια Μαράτου. Θα ήθελα πολύ να την δω.
Που είναι, όμως γενικά, η ΠΡΟΤΑΣΗ της φετινής Γιορτής; Που είναι το μπροστά για την Ελληνική Αφήγηση και τους αφηγητές, ειδικά όταν υπάρχει μια σχολή που φαντάζομαι, δεν έχει σκοπό μόνο να διδάξει αλλά και να ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ την τέχνη.
 
Διαβάζω και ξαναδιαβάζω το πρόγραμμα και κατανοώ πως οι καιροί είναι δύσκολοι και πως πιθανότατα οι επιλογές ήταν λίγες και περιορισμένες για διάφορους λόγους (όχι πάντα οικονομικούς, είναι και η κούραση χρόνων προσπάθειας και άλλοι και διάφοροι παράγοντες). 
Άλλο ένα ζήτημα είναι η επιμονή των διοργανωτών να επιμένουν στη ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή των παραμυθόφιλων. Αυτό δε βοηθά πάντα να έχεις τις επιλογές που θέλεις.
 
Σε κάθε περίπτωση μελετώντας το πρόγραμμα βλέπω οτι οι διοργανωτές εξακολουθούν να ακολουθούν μια πεπατημένη που τους έχει φτάσει ως εδώ με επιτυχημένες διοργανώσεις!
Θα μου πεις, γιατί να την αλλάξουν; Σωστά!
Μου λείπει όμως η συνέχεια, το παραπέρα, το νεύρο και ο ρυθμός. Θα μπορούσε αυτό το πρόγραμμα να είναι το περσινό ή το προπέρσινο.
 
Σε κάθε περίπτωση όποιος αποφασίσει να κατέβει (ή να ανέβει) στη Τζιά, θα αποζημιωθεί ΑΠΟΛΥΤΑ από το υπέροχο νησί, τις παραλίες, τη θάλασσα, τις ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ διαδρομές - περιπάτους και φυσικά τις ιστορίες και τα παραμύθια που θα ακουστούν!!!
 
ΚΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!
Έχουμε ανάγκη τα παραμύθια και έχουν κι αυτά ανάγκη τους αφηγητές για να ζουν μέσα από τις ανάσες τους, την κίνηση και τη φωνή τους!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Αυτό είναι το δικό μου σχόλιο για τη Γιορτή Παραμυθιών. 
 
Οι απόψεις αυτές είναι εντελώς προσωπικές!

Μαρία Παπανικολάου
 
Ακολουθεί το πρόγραμμα της ΦΕΤΙΝΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ:
 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΚΕΑΣ
 
ΚΕΑ 2003- 2013
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 11ης  ΓΙΟΡΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ
20- 28 Ιουλίου 2013

Σάββατο 20-7-2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Βιβλιοπωλείο “Στεγάδι”, Λιμάνι Κορησσίας, 21:00

«Παραμύθια από το σεντούκι της γιαγιάς» Συλλογή παραμυθιών από την Αλβανία. Είναι μια συλλογή 15 παραμυθιών από την Αλβανία γραμμένη στην ελληνική γλώσσα. Πηγή για την καταγραφή των παραμυθιών αυτών ήταν τα ακούσματα της συγγραφέως από τη γιαγιά της και την προγιαγιά της στην Αλβανία. Συγγραφέας: Juliana Janku. Σκίτσα: Vinald Gjino
Σχόλια και παραπομπές στους διεθνείς καταλόγους έχει κάνει ο ερευνητής, εκπαιδευτικός και αφηγητής Δημήτρης Προύσαλης. Σειρά: Λαογραφικές καταγραφές. Εκδόσεις: Χρυσαλλίδα. ISBN: 978-618-80116-6-3

«Παραμύθια των παραμυθάδων» Η συλλογή μιλάει για την «ποιητική» της αφήγησης με 66 πολύτιμες ιστορίες που αναφέρονται στον κόσμο της προφορικής ιστόρησης-αφήγησης, το ρόλο και την ποιότητα των παραμυθάδων, εκείνων που κουβαλούν τη συλλογική μνήμη του χτες, για τη δύναμη της Αλήθειας και τις σχέσεις της με το ψέμα και τα καμώματα της γλώσσας. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο υλικό αφιερωμένο στα παραμύθια και τις συνιστώσες τους που δημιουργούν έναν πλούσιο διάλογο. Συγγραφέας: Δημήτρης Προύσαλης. Μεταφράζουν από τα αγγλικά: Δημήτρης Προύσαλης, από τα ισπανικά: Χρύσα Ε. Πορίχη, από τα σερβικά: Ντράγκιτσα Τσίπαλο. Εκδόσεις: Απόπειρα. ISBN 978-960-537-135-7.

«Λαϊκά παραμύθια των Παλαιστινίων» Στη συλλογή απαγκιάζουν 44 ιστορίες προερχόμενες από σπάνιες και δυσεύρετες πηγές από την προφορική λαϊκή λογοτεχνία των Παλαιστινίων που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και φέρνουν μια ανάσα λευτεριάς, συνέχειας αλλά και πνοής από το χτες που μπολιάζει λοξοκοιτάζοντας με ελπίδα το αύριο φανερώνοντας παραμυθιακές ομοιότητες και πολιτισμικές διαφοροποιήσεις και ιδιαιτερότητες. Συγγραφέας: Δημήτρης Προύσαλης. Εκδόσεις: A/συνέχεια. ISBN 978-960-6625-23-7


ΑΝΑΛΟΓΙΟ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ
Βιβλιοπωλείο “Στεγάδι”, Λιμάνι Κορησσίας, 22:30

«Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Παρουσίαση του παραμυθιού και αναλόγιο από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου “Σιμωνίδης ο Κείος”. Συμμετέχουν: Έφη Λέπουρα, Πέτρος Πασπάτης, Παναγιώτης Ξέστερος, Ανδρέας Μουζάκης, Γιάννης Παντελίδης, Δημήτρης Ψημίτης.


Κυριακή 21-7-2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης», Κορησσία, 21:30

“Catalogue of Greek Magic Folktales”: Μια μεγάλη προσφορά στην Ελλάδα και το ελληνικό παραμύθι αποτελεί η πρόσφατη (2012) επίτομη αγγλόφωνη έκδοση του καταλόγου των Ελληνικών Μαγικών Παραμυθιών ATU 300-749. Η έκδοση του έργου στην ελληνική γλώσσα είχε ξεκινήσει από το Γεώργιο Μέγα. και ολοκληρώθηκε στην πλήρη του μορφή με τίτλο “Επεξεργασία παραμυθιακών τύπων και παραλλαγών”, σε 5 τόμους, από τις συγγραφείς Άννα Αγγελοπούλου, Αίγλη Μπρούσκου, Μαριάνθη Καπλάνογλου και Εμμανουέλα Κατρινάκη, σε συντονισμό της Άννας Αγγελοπούλου.  Η αγγλική μετάφραση έγινε από την Ντέμπορα Μπράουν Καζάζη. Εκδόσεις: Folklore Fellows Communications n. 303 (Academia Scientiarum Fennica). ISBN 978-951-41-1089-4.
Η Γιορτή Παραμυθιών θέλοντας να αναδείξει το μεγάλο αυτό γεγονός το οποίο ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας, γίνεται διεθνές και γνωρίζει το ελληνικό παραμύθι σε όλο τον κόσμο, έχει ως προσκεκλημένες τις συγγραφείς του βιβλίου για να το παρουσιάσουν και να τις τιμήσει για το έργο και τη μεγάλη προσφορά τους.

Τετάρτη 24-7-2013
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ
«Οι κύκλοι της Αφήγησης» Πες μια ιστορία στον ήλιο την ώρα που βασιλεύει και αυτός θα την ταξιδέψει από τη δύση στην ανατολή. Ελεύθερες αφηγήσεις σε δύο αφηγηματικούς κύκλους. Κάθε κύκλος, απλώνει το χέρι σε όποιον επιθυμεί να μοιραστεί μια ιστορία. Δηλώσεις συμμετοχής στους συντονιστές κάθε κύκλου, 20 λεπτά πριν την έναρξη. Ο χρόνος για κάθε ιστορία δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 7 λεπτά. Συντονισμός: A΄ κύκλου: Μαρία Βραχιονίδου, Β΄ Κύκλου: Dafydd Davies Hughes, / Ποίσσες (Παραλία)/ 20.00

Πέμπτη 25-7-2013
ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΡΘΑΙΑ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ (Διαβάστε περισσότερα για τη διαδρομή και το χώρο στο υπόμνημα)
«Ένα τραγούδι για τον Πρίαμο- ιστορίες πολέμου» Επική αφήγηση, ένα μωσαϊκό σκηνών από την Ιλιάδα του Ομήρου. Θα παρακολουθήσουμε τον Πρίαμο, το γέροντα βασιλιά της Τροίας να κατεβαίνει στο βαθύ σκοτάδι της πιο μεγάλης νύχτας, να κάνει αυτό που κανείς δεν είχε πράξει ως τότε: να φιλά το χέρι του δολοφόνου του γιου του. Αφήγηση: Μάνια Μαράτου / Αρχαία Καρθαία / 19:00
«'Νόστιμον ήμαρ...' - Από τον Όμηρο στον Grundtvig ». Και σαν το αχνόφεγγο μάτι του ουρανού φανεί πάνω στο σκοτεινό στερέωμα, αφηγητές από όλη την Ευρώπη που συγκεντρώθηκαν εκεί, δίπλα στα αρχαία μάρμαρα της Καρθαίας, θα πιάσουνε το μίτο για να πουν ιστορίες εμπνευσμένες από την Οδύσσεια, απ’ το αρμυρό ταξίδι που, «σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη», πάντα μακρύ θα είναι.... Αφήγηση: Ηνωμένο Βασίλειο : David Ambrose, Michael Harvey, Sarah Randle, Dafydd Davies Hughes, Phil Okwedy. Ιταλία: Paola Balbi, Davide Bardi, Martina Rigoni, Gloria Stella, Veruska Temporin, Πολωνία: Agnieszka Aysen Kaim, Beata Frankowska, Jarek Kaczmarek, Lukasz Szypkowski. Σουηδία: Kersti Staabi, Agnes Branting, Amanda Glans. Ελλάδα: Μάνια Μαράτου, Γιώργος Ευγενικός, Κάτια Καντούρη, Μαρία Βραχιονίδου, Ηλίας Γιαννικόπουλος, Ναυσικά Καψαλά, Γιώργος Λάιος, Αννα Σταματούκου, Βασιλική Ψαρρά, Γεωργία Λαζάρου /Αρχαία Καρθαία / 20.00

Παρασκευή 26-7-2012
ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ 
«Μικρές σοφίες με τη Σοφήλια» Φυσηξ' αγέρας κι οι σπόροι της γνώσης σκόρπισαν στο χώμα. Μικρές οι σοφίες πρόβαλαν στον ήλιο κι άρχισαν ταξίδι στον κόσμο. Αφήγηση: Σοφήλια Τσορτέκη. Μουσική: Δημήτρης Κούρτης / Με τη συνεργασία του Κέντρου Ανάδειξης Λαογραφικής Κληρονομιάς / Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς) / 20:00
«Ιστορίες σοφίας που ισορροπούν σε μια κλωστή» Άραγε θα βρούμε τις δικές μας απαντήσεις στην έρημο Σαχάρα, στον παγωμένο Βορρά ή στο λουτρό του Χαλίφη; Το μυρμήγκι θα συναντήσει την αγάπη του; Μια ματιά είναι αρκετή για να αναγνωρίσεις τον έρωτα ή μήπως δύο; Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός. Μουσική: Κωνσταντίνος Μπλαταζάνης. / Με τη συνεργασία του Κέντρου Ανάδειξης Λαογραφικής Κληρονομιάς / Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς) / 22:00

Σάββατο 27-7-2012

ΑΦΗΓΗΣΗ
«Τί γυρεύει η αλεπού;» Η κυρά η αλεπού που ‘χει τόόόση την ουρά γυροφέρνει και πηγαίνει κι όλο κάτι και γυρεύει! Ό,τι θέλει καταφέρνει, κι ό,τι θέλει τ’ αποκτά! Εύκολο πολύ το έχει και το λύκο ξεγελά. Είναι άραγε εξυπνάδα; είν’ σοφία ή πονηριά; Κι όταν κάπου την παθαίνει, γέλια πέφτουνε πολλά! Παραμύθια, τραγούδια, παροιμίες και παιχνίδια με ήρωα, το πιο έξυπνο ζώο του δάσους. Αφήγηση: Ελεάννα Γεροντοπούλου, Ναυσικά Καψαλά, Βασιλική Ψαρρά. Μουσική: Ταξιάρχης Κούντριας / Γιαλισκάρι (Αλσος) /12:00

ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ
Ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια του οικισμού της Ιουλίδας, μέσα από τα στενά δρομάκια, θα ακολουθήσουμε έναν αφηγηματικό περίπατο με στάσεις όπου θα ακούσουμε ιστορίες σοφίας, παραμύθια αλλά και τοπικούς θρύλους. Η άκρη του νήματος θα ξεδιπλωθεί από το Θέατρο άλσους Ιουλίδας στις 19:30 και θα φτάσει έως τη Βρύση Βενιαμίν.

«Απ' τα βάθη του χρόνου κι απ' τις άκρες της γης» Όταν ο λόγος ταξιδεύει από την μία ως την άλλη άκρη της γης ο χρόνος αφηγείται τη δικιά του σοφία. Τα στοιχεία της φύσης ξυπνούν τις αισθήσεις των ηρώων και οι περιπέτειες αρχίζουν. Ιστορίες από τα βάθη του χρόνου και μουσικές από τα βάθη της καρδιάς. Αφήγηση:  Paola Balbi, Davide Bardi
«Ιστορίες για σοφούς, για γενναίους, για κουτούς!» : Ιστορίες για όλες τις ηλικίες από όλο τον κόσμο. Ένα πλήθος από γενναίους, θαυμαστούς μα και κουτούς χαρακτήρες που θα μας γοητεύσουν, θα μας διασκεδάσουν ή θα μας φοβίσουν. Σ’ αυτά τα παραμύθια θα ερωτευτούμε μια γοργόνα, θα το σκάσουμε από ένα τέρας ή θα ξεγελάσουμε ένα γίγαντα. Και σίγουρα, στη διαδρομή, θα υπάρξουν στιγμές έκπληξης, στεναγμοί ανακούφισης, εκστατικές σιωπές μα και πολύ γέλιο. Αφήγηση: Michael Harvey

«Ιστορίες και μύθοι με τη σοφία του κόσμου»: Από τη μαγεία των Κελτών έως τα βάθη της Ανατολής, ιστορίες παλιές και μύθοι πανάρχαιοι θα φτιάξουν ένα περιδέραιο με κρυμμένα διαμάντια σοφίας και θα το απιθώσουν μαλακά στις παλάμες μας... Αφήγηση: David Ambrose

«Ιστορίες θυμοσοφίας από την Κέα». Από την βρύση του Κουρέντη τέσσερις αφηγητές – οδηγοί θα χωρίσουν το κοινό σε τέσσερις ομάδες και θα το πάρουν μαζί του σε έναν περίπατο στο μονοπάτι του Λιόντα. Στο δρόμο θα γίνουν στάσεις για να τους αφηγηθούν ιστορίες από τη θυμοσοφία της Κέας, θρύλους για το λιόντα και παραδόσεις για το τζιώτικο παστέλι... Και σαν φτάσουν, μέσα από τα μονοπάτια του χωριού, με τις μυρωδιές του θυμαριού και της ρίγανης, στο τέλος της πορείας, μ’ ένα κέρασμα θα ξαποστάσουν, ώσπου να ξαναπλαγιάσουν στην αγκάλη των παραμυθιών... Αφήγηση: Κάτια Καντούρη, Ηλίας Γιαννικόπουλος, Γιώργος Λάιος, Αννα Σταματούκου.


ΑΦΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ

«Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα και άλλες ιστορίες». Τι θα μας έλεγε ένα δέντρο αν μπορούσε να μιλήσει; Έχουν τα δέντρα καρδιά; Τι γυρεύει ένας μοναχικός ταξιδιώτης στις ερημιές; Ιστορίες που απλώνονται σαν τα κλαδιά ενός δέντρου και μιλούν για την ελπίδα. Αφήγηση: Ελένη Αχιλλέως, Μαρία Παπαδόγιαννη, Έλσα Κούντιγκ. Μουσική: Αναστάσης Σαρακατσάνος, Δημήτρης Κούρτης / Ιουλίδα (Βρύση Βενιαμίν) / 22:30


Κυριακή 28-7-2012

ΑΦΗΓΗΣΗ- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

«Οι περιπέτειες του Οδυσσέα» Μιαν ιστορία θα σας πω, για τον ξακουστό Οδυσσέα / που ήταν παμπόνηρος στο νου, μα πολεμούσε και γενναία./ Μιαν ιστορία με περιπέτειες γεμάτη, / πώς ο Οδυσσέας του τύφλωσε του Κύκλωπα το.. μάτι!! // Αφήγηση: Μάνια Μαράτου.
Μετά την αφήγηση θα ακολουθήσει εργαστήριο με κατασκευές εμπνευσμένες από τις περιπέτειες του Οδυσσέα. Επιμέλεια εργαστηρίου: Γεωργία Λαζάρου. / Γιαλισκάρι (Αλσος) /12:00


ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ

«Ιστορίες σοφίας από τις άκρες του κόσμου» : Από τον Όμηρο ώς το Χότζα και από τα μυστήρια των Βίκινγκς μέχρι τη μαγεία των σούφι της Ανατολής, μια πολυεθνική και πολύγλωσση παρέα αφηγητών φτιάχνει ένα ψηφιδωτό με ιστορίες και παραμύθια, όπου η κάθε ψηφίδα κρύβει το δικό της, μοναδικό, απόσταγμα σοφίας:
«Ιστορίες από τον Χότζα» Αφήγηση: Agnieszka Aysen Kaim (τουρκικά), Μαρία Βραχιονίδου (ελληνικά),
«Πολωνικές Σοφίες» Αφήγηση: Beata Frankowska (αγγλικά), Jarek Kaczmarek (πολωνικά),
«Τραγούδια του Βορρά» Αφήγηση-τραγούδι: Kersti Stabi (σουηδικά-αγγλικά),
 / Ιουλίδα, (Νέο Δημαρχείο) / 20.00


ΣΥΝΑΥΛΙΑ

«Koza Mostra»: Σαν τα φώτα θα ανάψουν και τα αστέρια θα χαράξουν τη νυχτερινή τροχιά τους στον ουρανό, θα ’ναι η ώρα ν’ αφεθούμε, με χορούς να λικνιστούμε και το κέφι μας να βρούμε σ’ ένα γλέντι ως αργά τρανό! Με τις μουσικές και τα τραγούδια των γνωστών και αγαπημένων μας Koza Mostra, που μιλούν ελληνικά, παίζουν χάλκινα βαλκανικά και αρμενίζουν… πολυεθνικά! (Οργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος «Σιμωνίδης ο Κείος») Ιουλίδα / 22.00



-------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
«Η σοφία στον κόσμο μου» Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βίκη Γεωργιοπούλου, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Χριστίνα Κάλμπαρη, Χρύσα Λαμπρακοπούλου, Εύα Μήταλα, Μίλτος Πεταλάς, Νίκος Χριστοφοράκης. Βουρκάρι (Γκαλερί Art s.a.) Εγκαίνια: 13 Ιουλίου 2012, ώρα 21:00 / Διάρκεια έκθεσης: από 13 έως 28 Ιουλίου 2012. Ώρες λειτ.: 11:00-14:00, 18:00-23:00/ τηλ.: 2288021458