Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Το καινούργιο βιβλίο του Μιχάλη Μακρόπουλου «Τσότσηγια» & «Ω᾽μ»

Φίλοι της Αχελώνας σας χαιρετώ!
Αρχή της Ινδίκτου αύριο, (η 1η Σεπτεμβρίου, η αρχή του εκκλησιαστικού έτους, αποτελεί την αρχή της Ινδίκτου. Τότε τελείται η ακολουθία της Ινδίκτου σε συνδυασμό με τη θεία λειτουργία για την ευλογία του εκκλησιαστικού έτους)
Είναι λοιπόν μια σπουδαία μέρα για όσους (και είναι πολλοί αυτοί) ξεκινούν τη χρονιά τους από αύριο: δάσκαλοι πάσης φύσεως, μαθητές, καλλιτέχνες, εκδότες, δημιουργοί...
Όλοι μας ζούμε κάθε χρόνο, από την πρώτη του Σεπτέμβρη, το πέρασμα από την καλοκαιρινή μπουνάτσα στην δημιουργική φουρτούνα που απαιτεί η νέα σεζόν.
Καλή αρχή σε όλους μας!!!
Σήμερα, έτσι για καλή αρχή, θα σας προτείνω ένα βιβλίο, πολύ όμορφο και ξεχωριστό!

Ο καλός φίλος και συγγραφέας Μιχάλης Μακρόπουλος εξέδωσε το νέο του βιβλίο, «Τσότσηγια» & «Ω᾽μ» (εκδόσεις Κίχλη) και με χαρά το φιλοξενώ στην ΑΧΕΛΩΝΑ. 
Ο Μιχάλης εκτός από δεινός συγγραφέας και μεταφραστής λογοτεχνίας, άνθρωπος των γραμμάτων δηλαδή είναι παντρεμένος και με μια αγαπημένη φίλη και παραμυθού, την Αναστασία Δεληγιάννη. 
Το παραδοσιακό παραμύθι μπαίνει στο σπίτι τους και η όσμωση των γραμμάτων και της προφορικής λογοτεχνίας, ίσως και να βοήθησε να γεννηθεί ένα βιβλίο γραμμένο με παραμυθιακή γλώσσα σε ένα πραγματικά μυθικό τοπίο. 
Ο Μιχάλης βουτά ατρόμητος για άλλη μια φορά στα βάθη της γυναικείας ψυχής, μάνας του παραμυθιού και από κείνα τα βάθη αναζητά και περιγράφει ένα κόσμο σκληρό χρησιμοποιώντας όμως μια "σπλαχνική" γλώσσα για να μιλήσει για την αφόρητη πραγματικότητα.
Βουτά μετά πιο βαθιά ακόμα και από το μύθο σε μια πορεία στο παρελθόν, σαράντα χιλιάδες χρόνια πριν, στο διήγημα "Ω'μ" που μας γνωρίζει ένα κυνηγό που κάνει την κούραση και την απόγνωσή του τέχνη... απόπειρες ζωγραφιές σε πέτρα, απόπειρες την ανθρώπινης φύσης να νικήσει το θάνατο!

Καλοτάξιδο Μιχάλη  


ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ, 
«Τσότσηγια» & «Ω᾽μ»
  Σελ. 144 
• Σχήμα: 14,5 x 21,2 cm 
• ISBN: 978-618-5004-58-3

Μιχάλης 

Η ΤΣΟΤΣΗΓΙΑ είναι η ιστορία μιας φοβισμένης γυναίκας από τους Άγιους Σαράντα, της Κατερίνας, που ήλθε όταν άνοιξαν τα σύνορα και βρέθηκε παντρεμένη μ’ έναν κτηνώδη άντρα. Η Κατερίνα γεννά κρυφά ένα τοσοδά κορίτσι και το κρύβει ἀπ’ όλον τον κόσμο. 

Στην Τσότσηγια, ο ωμός ρεαλισμός παντρεύεται με το ελεύθερο πέταγμα της φαντασίας. Αντί για τη γλώσσα της ψυχολογίας, η αφήγηση εδώ δανείζεται τη γλώσσα του παραδοσιακού παραμυθιού, μια γλώσσα σκληρή και ποιητική, «σπλαχνική».
Η νουβέλα ''Ω’μ'', σαν την Τσότσηγια, είναι βγαλμένη από τα βάθη του μύθου. Σαράντα χιλιάδες χρόνια πριν, ένας σακατεμένος κυνηγός αγωνίζεται να επιβιώσει μόνος σε μια σπηλιά, μες στο χειμώνα, κι αποτυπώνει με ζωγραφιές στην πέτρα αυτόν του τον αγώνα, τη μάχη του με τα ζώα και την πείνα. Μέσα από το πρόσωπο του Ω’μ, η αφήγηση ψηλαφίζει τη γένεση της τέχνης, τη γένεση της μεταφυσικής σκέψης, τον πυρήνα όλων εκείνων των πραγμάτων που κάνουν εντέλει τον άνθρωπο νά ’ναι άνθρωπος – αλλά ο Ωμ δεν παύει να είναι συνάμα μια ατόφια περιπέτεια.




ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έζησε εννιά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Tα τελευταία εφτά χρόνια ζει με την οικογένειά του στη Λευκάδα και περνά μεγάλα διαστήματα στο Δελβινάκι Πωγωνίου, στην Ήπειρο, όπου διαδραματίζονται οι νουβέλες ''Σπουργίτω'' (Σπουργίτω, Γράχαμ, εκδόσεις Πικραμένος, 2012), ''Το δέντρο του Ιούδα'' (εκδόσεις Κίχλη, 2014), ''Τσότσηγια'', καθώς και άλλες ιστορίες του. Έχει εκδώσει εννιά βιβλία λογοτεχνίας για ενήλικες, το ''Οδοιπορικό στο Πωγώνι'' (εκδόσεις Fagotto, 2013) και πέντε βιβλία για παιδιά. Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά. Εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας.