Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΤΟ 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛΑΚΙ ΚΕΛΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ...ΗΡΘΕ -ΕΙΔΕ- ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ- ΕΠΑΙΞΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ...ΝΙΚΗΣΕ!!!

Ιέρνις και Φρικαντέλα
Την Παρασκευή 14 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στη μουσική σκηνή 1002 Νύχτες Φεστιβαλάκι, μια μουσική συνάντηση μουσικών και ακροατών ενός ξεχωριστού είδους μουσικής, της μουσικής των Κελτών.

Οι Κέλτες (Ιρλανδοί, Σκοτζέζοι, Ουαλοί και κάτοικοι των ακτών της Β. Γαλλίας και της Βρετάνης κτλ), είναι λαός με πλούσια, στην πραγματικότητα ΠΛΟΥΣΙΟΤΑΤΗ παράδοση στη μουσική. Είναι λαοί με παράδοση στους μύθους και τα παραμύθια, αλλά και θιασώτες μιας φιλοσοφικής θεώρησης για τη ζωή με αρχέγονες ρίζες.
Οι Κέλτες είναι ένας αρχαίος λαός, που σέβονται πλέον αρχαιολόγοι, εθνολόγοι, λαογράφοι και ιστορικοί και τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στη διαδικασία μιας πιο...ενδελεχούς και σημαντικής μελέτης.

Ο λόγος που δεν έγινε τόσο γνωστός ο απίστευτος αυτός πολιτισμός είναι το γεγονός πως οι Κέλτες δεν είχαν σημαντική ΓΡΑΠΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ αλλά στηρίζονταν στην ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΤΗΤΑ, στο ΛΟΓΟ και στη ΜΟΥΣΙΚΗ ως "μεταφορείς" μιας παράδοσης με έντονα τα στοιχεία του μυστικισμού.

Η αφίσα του Φεστιβάλ
Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η μουσική που χαρακτηρίζεται ως ΠΟΠ (Pop Music), που βάση της έχει την Μ.Βρετανία αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει τις ρίζες της στην Κέλτικη Μουσική. Η μουσική Country (Country Music) αλλά και άλλα είδη είναι παρακλάδια της αρχέγονης μουσικής που έφεραν μεταναστεύοντας στη Νέα Πατρίδα (ΗΠΑ) οι Ιρλανδοί και οι Σκοτζέζοι.

Προσωπικά θεωρώ πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ένας ολόκληρος πλανήτης "ακούει" την Βρετανική μουσική σκηνή και ολόκληρη η μουσική βιομηχανία "υποκλίνεται" στις μουσικές επιτυχίες της. Δεν είναι "απλή" ούτε "απλοϊκή" αυτή η μουσική και το αποδεικνύει η δημοτικότητα και η παγκοσμιότητά της. Έχει ένα απίστευτα πολύχρονο, προαιώνιο DNA στα βάθη της ανθρώπινης σχέσης με τη μουσικότητα. Τη μουσικότητα των βασικών αρχών του σύμπαντος, της φύσης, της σχέσης με το μύθο και το θεϊκό στοιχείο.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΠΌ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Αυτό το κατάλαβα έντονα όταν συναναστράφηκα με φοιτητές μουσικούς στο Leeds. Που έκανα το μεταπτυχιακό μου. Η επαφή αυτών των παιδιών με τη μουσική είχε μια άλλη διάσταση και νομίζω πως παρόλο που δεν υπάρχουν πολλές γραπτές πηγές από το λαό αυτό των Κελτών υπάρχει ένα καταγεγραμμένο πολιτισμικό υλικό στο σύμπαν...

Λοιπόν, για να μην πολυλογώ, εκείνη τη βραδιά η μουσική σκηνή γέμισε κόσμο, Έλληνες κυρίως που θέλησαν να γνωριστούν καλύτερα με την παραδοσιακή μουσική των Κελτών.
Έπαιξαν τα συγκροτήματα:  Ιέρνις- Φρικαντέλα- Λαμπρινή Γιώτη και Γιώργος Τσιμπουξής.

Η Χρυσούκα Κεχαγιόγλου
Η ιδέα ωστόσο ανήκει σε μια μοναδική γυναίκα με μια υπέροχη και μοναδική φωνή, τη Χρυσούλα Κεχαγιόγλου. Το παιχνίδι της μοίρας μας είχε γνωρίσει στη Σύρο γύρω στο 2000. Η φωνή της με είχε εντυπωσιάσει από τότε. Εξαιρετική, αισθαντική βαθιά και με βάθος. Ένας γεμάτος άνθρωπος που δίνει "γεμάτα" τραγούδια και έχει και ωραίες ιδέες!!!
 Η ιδέα της Χρυσούλας για ένα φεστιβάλ Κελτικής Παραδοσιακής Μουσικής έγινε πραγματικότητα, όμως πως ξεκίνησε;

Η Χρυσούλα απαντά στην ΑΧΕΛΩΝΑ:

Ερώτηση: Χρυσούλα ασχολείσαι καιρό με την Κέλτικη μουσική; Πως γεννήθηκε η ιδέα του Φεστιβάλ;

Απάντηση: Η αλήθεια είναι οτι, επειδή στο σπίτι μας είχαμε δίσκους βινυλίου της Τζοάν Μπαέζ, είχα μια πολύ μικτή επαφή με αυτή τη μουσική, αλλά όχι με την αυστηρά παραδοσιακή της μορφή. Ασχολούμαι πιο συγκεκριμένα εδώ και τρία χρόνια, από τη μέρα, δηλαδή, που οι Ιέρνις μου ζήτησαν να συμμετέχω στο CD που θα εξέδιδαν και στις συναυλίες τους. Ήταν μια μαγική πρόταση!
 
Η ιδέα του φεστιβάλ γεννήθηκε στο μυαλό μου λόγω μιας ερώτησης που μου έκανε κάποιος... Ρώτησε: "Τελικά, υπάρχει κόσμος στην Ελλάδα που ακούει Κέλτικη μουσική; Αν ήταν μεγάλο το κοινό, δε θα υπήρχαν πιο πολλά σχήματα;"
Συνειδητοποίησα, λοιπόν, οτι... δεν ξέραμε! Και δε γνωρίζαμε ακριβώς ποιοι και πόσοι μουσικοί ασχολούνται και τους αρέσει αυτή η μουσική, ούτε τι κόσμο μπορεί να προσελκύσουμε... Οπότε, ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε ήταν ένα σχετικό φεστιβάλ! Να βρεθούμε και να γνωριστούμε!
Ερώτηση:Υπάρχει κοινό που θεωρείς οτι μπορεί να στηρίξει (καλλιτέχνες) και να υποστηρίξει (θεατές) αυτή την προσπάθεια;
Απάντηση: Οπότε, για να πάμε και στη δεύτερη ερώτηση... τελικά, ναι, υπάρχει κοινό που ακούει αυτή τη μουσική και για άλλη μια φορά μας εξέπληξε ευχάριστα με τις γνώσεις του, την καλή του πρόθεση, τη συμμετοχή του και την υπομονή του στα τεχνικά θέματα που δημιούργησε η απειρία μας και οι πολλοί μουσικοί που συμμετείχαν! Την επόμενη φορά θα είμαστε πολύ πιο οργανωμένοι και με περισσότερα σχήματα!
Ερώτηση: Τώρα που όλα έχουν καταγραφεί ως γενόμενα, τι σκέφτεσαι; Πως πήγε τελικά το Κέλτικο Φεστιβαλάκι;

Απάντηση: Είμαστε όλοι πολύ ευχαριστημένοι με την επιτυχία που είχε, γιατί το να πάει καλά σημαίνει οτι οι μουσικοί χώροι θα στηρίξουν πιο εύκολα κάτι ανάλογο στο μέλλον. Αλλά για μένα το σημαντικότερο μήνυμα που έστειλε αυτό το φεστιβάλ είναι οτι ο κόσμος ακούει πολύ πιο εξειδικευμένα πράγματα από αυτά που του πουλάνε και έχει διάθεση να υποστηρίξει προσπάθειες που δε θεωρούνται εμπορικές. Εϊναι πολύ λιγότερο αδιάφορος από ότι του προσάπτουν και οι δικαιολογίες "Αυτά ακούει ο κόσμος" δε στέκονται πια. Όποιος βαριέται να ανακαλύψει το κοινό του, ας παίζει μόνος του...
Ερώτηση: Πιστεύεις πως θα έχει συνέχεια; τι σκέφτεσαι για το μέλλον;

Φωτογραφία
Η Λαμπρινή Γιώτη εξαιρετική τραγουδίστρια και
Απάντηση: Πιστεύω οτι στο μέλλον ο κόσμος θα μας εκπλήξει πολύ ευχάριστα! Είμαι σίγουρη οτι θα υπάρξει συνέχεια, όχι απαραίτητα με τη μορφή φεστιβάλ, αλλά ήδη υπάρχουν άνθρωποι που αρχίζουν να ασχολούνται με τα κέλτικα και δε μπόρεσαν να εμφανιστούν, ζουν σε άλλες πόλεις, δεν έχουν καταφέρει να γίνουν ομάδες ακόμα... Πιστεύω οτι θα υπάρξει αυξανόμενο ενδιαφέρον στ μέλλον. Αλλά και να μην υπάρξει, αυτός δεν είναι λόγος για να μη συνεχίσουμε να ασχολούμαστε- η μουσική από μόνη της είναι τόσο μαγική και ικανοποιητική, που δεν τη σταματά επειδή δεν έχει απήχηση! Ο πυρήνας των "Ιέρνις" παίζουν 15 χρόνια αυτή τη μουσική. Είναι φρέσκοι και αγαπούν τη μουσική αυτή, όσο την πρώτη μέρα- εγώ τους θαυμάζω και θέλω να είμαι κι εγώ έτσι σε 15 χρόνια. Θα βρούμε μέσα μας την ικανοποίηση αν δεν τη βρούμε έξω μας, που δεν το πιστεύω, ούτως ή άλλως....

Μαρία Παπανικολάου
Εξαιρετικές στιγμές με την Λαμπρινή Γιώτη να τραγουδά ακαπέλα.
Είπα και εγώ μια ιστορία με φαντάσματα Ευχαριστώ το Μιχάλη Καταχανά με το βιολί του που συνέβαλε σημαντικά!
Πολύ θερμό το κοινό στα Κέλτικα τραγούδια διασκέδασε μέχρι πρωίας!!!


Το όλο εγχείρημα θεωρούν διοργανωτές και κοινό πως πέτυχε και μάλιστα θα επαναληφθεί σχετικά σύντομα. Θα ενημερωθείτε!

Η αλήθεια είναι πως όλοι οι εξαιρετικοί μουσικοί κατάφεραν να δημιουργήσουν την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε μια Ιρλανδέζικη  Πάμπ και περνάει καλά! Πολύ καλά!!!

Μπράβο παιδιά!!! Περιμένουμε τη συνέχεια.

Μαρία Παπανικολάου
Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014