Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Έρχεται το 3ο Φεστιβάλ του Κένταυρου στο ΠΗΛΙΟ

3o Φεστιβάλ Αφήγησης
«Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη-2013»
Επταήμερο προφορικών αφηγήσεων 
και παράλληλων εκδηλώσεων
5-11 Αυγούστου 2013
  
Το Φεστιβάλ του Κενταύρου στο Πήλιο έχει πολλές δομικές ομοιότητες με αυτό της Τζιας.
Ελληνες και ξένοι αφηγητές σε πανέμορφα τοπία, σεμινάρια και αφιερώματα. Ακόμα και παράλληλες εκδηλώσεις.
Είναι φυσικό και δεν είναι καθόλου κακό αυτό.
Αλλωστε είναι ακόμη νεαρό και "ψάχνει" την ταυτότητά του. Είμαι αισιόδοξη πως θα την βρει. Φυσικά θεωρώ πως οι άνθρωποι που το στηρίζουν πιστεύουν σε αυτό, αρκεί να τους δυναμώσει και να μην τους κουράσει ο χρόνος.

Ψυχή του Φεστιβάλ ο Δημήτρης Προύσαλης που εδώ και χρόνια με κόπο και μεράκι "χτίζει" την ιδέα του φεστιβάλ. Ο σύλλογος ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ στηρίζει την ιδέα με όλα τα μέσα που έχει. 
Φέτος ΜΗ χάσετε τη ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ που την τιμά το φεστιβάλ για τα 20 ΧΡΟΝΙΑ της στην Αφήγηση, τα εργαστήρια της ΕΛΕΝΗΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ και τις αφηγήσεις στο ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ που αριθμεί 110 χρόνια διαδρομών στο πανέμορφο ΠΗΛΙΟ.

Καλή επιτυχία και φέτος και πολύ θα ήθελα να ανέβω έστω και για λίγο. Θα δούμε!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟΥ ΚΕΝΤΕΥΡΟΥ ΤΗ ΡΑΧΗ 

Μ.Παπανικολάου
Έχουν αρχίσει εδώ και πολύ καιρό με εντατικό ρυθμό οι προετοιμασίες των διοργανωτών, Πολιτι-στικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας "Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" και της ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ, προκει-μένου να δρομολογηθούν με επιτυχία οι εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στο χωριό του Αγίου Γεωργίου Νηλείας (του Μεγάλου Άη Γιώργη του Πηλίου) και τοποθεσιών της ευρύτερης περιοχής του, για φέτος το "επίνειο" του την Κάτω Γατζέα αλλά και το ενδιάμεσο στολίδι της Άνω Γατζέας. 
      Το φεστιβάλ που διοργανώνεται  για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με κύριο άξονα τις παραμυθιακές αφηγήσεις προφορικής παράδοσης, φιλοξενεί μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις.
      Ο Κένταυρος θα ξετυλίξει το κουβάρι των παραμυθιών και των μύθων για τρίτο συνεχόμενο κα-λοκαίρι στα καλντερίμια του Πηλίου και σε επιλεγμένα για την ατμοσφαιρικότητά τους σημεία της περιοχής. Αυλές οικιών και  μουσείων ξεχωριστών, παλιά σχολαρχεία, αυλές εκκλησιών, μοναδικές γωνιές παραδοσιακών ξενώνων και χώροι κατασκηνωτικού ενδιαφέροντος αλλά και σιδηροδρομικοί σταθμοί θα υποδεχτούν ιστορίες που ταξιδεύουν στο χρόνο και φίλους-εραστές της προφορικής αφή-γησης που αναζητούν να τις συναντήσουν με προσμονή.                                      
       Παράλληλα, επειδή κάθε καινούργια ετήσια διοργάνωση προκαλεί για νέες προτάσεις αλλά και παγιώσεις πετυχημένων προγενέστερων εγχειρημάτων, "δοκιμάζονται" με σεβασμό για την αφήγηση και το ακροατήριο νέοι χώροι και διαδικασίες.            
 Έτσι λοιπόν:
-Η βραδιά των νέων αφηγητών δημιουργεί τον Παραμυθώνιο Ιστοριών
-Η  συμμετοχή ξένων αφηγητών μπολιάζει τη μέρα του "Let's go... Storytelling".
-Οι αφηγήσεις από τους Βίους Αγίων εισάγουν το "Συναξάρια σαν Παραμύθια"
-Οι αφηγήσεις για τους μικρούς φίλους παραμένουν τα απογεύματα.
Στα Ειδικά αφιερώματα:
Τα 110 Χρόνια παρουσίας του Μουντζούρη στην οικονομική και κοινωνική ιστορία του Πηλίου (1903-2013) γιορτάζονται με τη συμμετοχή του θρυλικού συρμού στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μέσω των αφηγήσεων  που συμπεριλαμβάνονται στο πρό-γραμμα στο πρωινό και απογευματινό δρομολόγιο  μετ’ επιστροφής της Τετάρτης 7 Αυγούστου 2013 σε επιλεγμένα σημεία-σταθμούς της διαδρομής Άνω Λεχώνια-Μηλιές. Η υποστήριξη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσφέρει ειδικές τιμές για όσους θελήσουν να ακούσουν ιστορίες κατά τη διαδρομή, δημιουργώντας μια αξέχαστη εμπειρία, αρκεί να προνοήσουν έγκαιρα να προμηθευτούν το εισιτήριο λόγω του περιορισμένου αριθμού των προσφερόμενων θέσεων.
-Το Θερινό Σχολείο Παραμυθιών συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τις πολύτιμες δια-λέξεις του με σημαντικές θεωρητικές προσεγγίσεις θεμάτων από τον ανεξάντλητο θεματικό κόσμο των παραμυθιών.
-Οι Τιμητικές Βραδιές φέρνουν στο φως της δημοσιότητας σημαντικές στιγμές από τη διαδρομή του ελληνικού λαϊκού παραμυθιού και της αφήγησής του μέσω της προ-βολής και τιμητικής βράβευσης ξεχωριστών Ελλήνων επιστημόνων και σημαντικών  αφηγητών. Φέτος ξεχωριστή στιγμή για το ελληνικό παραμύθι αποτελεί η έκδοση στα αγγλικά της επιτομής των «Μαγικών παραμυθιών» και τιμώμενα πρόσωπα του Φεστιβάλ αποτελούν η τετράδα των επιστημόνων (Ά. Αγγελοπούλου, Μ. Καπλάνο-γλου, Α. Μπρούσκου, Ε. Κατρινάκη) που δούλεψε με σοβαρότητα, επιμονή και συ-στηματικότητα για να αποκτήσει το ελληνικό παραμύθι τη θέση που του αξίζει στους χώρους του διεθνούς επιστημονικού παραμυθΙακού διαλόγου. 
Τα 20 χρόνια παρουσίας και ποιοτικής προσφοράς στην ελληνική αφήγηση της Σάσας Βούλγαρη τιμώ-νται επίσης με τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις.
        Το φεστιβάλ θέλοντας να αναδείξει την επιρροή αλλά και την έμπνευση που δημιουργούν τα λαϊκά παραμύθια ως μέσο αλλά και ως διαδικασία-ταξίδι στις τέχνες φιλοξενεί  στις Παράλληλες Καλλιτεχνικές Εκθέσεις:
Έκθεση Κεραμικών, Φωτογραφίας, Κατασκευών και Ζωγραφικής.
Τα Εργαστήρια Αφήγησης κερνούν μικρά και μεγάλα μυστικά από την Τέχνη της ιστόρησης του παραμυθιού Ελλήνων και ξένων παραμυθάδων, εισάγοντας τους φίλους του στον κόσμο των προφορικών ιστοριών.
Η Έκθεση Παραμυθιακού Βιβλίου προτείνει τίτλους σχετικούς 
Σύντομα θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων και θα κυκλοφορήσει αφίσα .