Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Απολογισμός του Πρώτου Φεστιβάλ Μύθων & Παραμυθιών Νεμέας

Το Φεστιβάλ Μύθων & Παραμυθιών Νεμέας πραγματοποιήθηκε στη Νεμέα, το τριήμερο από τις 8 ως και τις 10 Ιουλίου του 2023. Ο σπόρος έπεσε και ένα νέο Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ριζώσει σε τούτο τον τόπο που είναι γεμάτος μύθους και ιστορίες.

Άλλωστε υπήρξε άμεση πρόταση να γίνει αυτό το Φεστιβάλ θεσμός και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, από την Προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Κορινθίας κα  Παναγιώτα Κασίμη στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Νεμέας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την ιδέα και παραχώρησε τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Νεμέας για το βασικό κορμό των αφηγήσεων σε μια αγαστή συνεργασία με τους διοργανωτές.

Η ομάδα αφηγητών και μουσικών ΣΥ.ΝΕ.Φ.Α (Συνεργατικό Νεμεάτικο Φεστιβάλ  Νεμέας) με συντονίστρια την κα Μαρία Παπανικολάου, που είναι μόνιμη κάτοικος της Νεμέας και ασκεί την Τέχνη της Προφορικής Αφήγησης εδώ και 20 χρόνια, συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός τριημέρου γεμάτου με παραμύθια, μύθους, χρώματα και μουσικές στην Νεμέα.

17 Αφηγητές και μουσικοί ήρθαν αφιλοκερδώς και πρόσφεραν την τέχνη τους για ένα τριήμερο, ώστε  να μας θυμίσουν πως η  πιο φτωχή τέχνη του κόσμου, συνεχίζει εδώ και χιλιετίες να δημιουργεί μνήμη και πολιτισμό μέσα από την προφορική λογοτεχνία.  Άλλωστε είναι γνωστό από την αρχαιότητα πως και «κατά τη διάρκεια όλων των γιορτών και των αθλητικών γεγονότων υπήρχαν καλλιτεχνικά δρώμενα λόγου,  που πλαισίωναν τις διοργανώσεις», όπως τόνισε και η κα Κασίμη στο καλωσόρισμα της.

Μύθοι, ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια ακούστηκαν φυσικά, απλά, από στόματα και φωνές αφηγητών, χωρίς μικρόφωνα, χωρίς προβολείς, μέσα στο ήσυχο φυσικό περιβάλλον, με το φως λιγοστό, με αγάπη και προσδοκία γι αυτό που φτιάχνει το μυαλό και η ψυχή όταν ακούει.

 

Στη δημιουργία του Φεστιβάλ συνέβαλαν και τους οφείλονται θερμές ευχαριστίες:

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και η Παναγιώτα Κασίμη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας.

Οι αρχαιοφύλακες του Αρχαιολογικού Χώρου Νεμέας. Η συνεργασία μαζί τους και η ευγένειά τους είναι πάντα υποδειγματική.

 

Ο Νίκος Μπουζινέλος και οι εταιρείες ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ και VENIKOS για την βοήθεια και την υποστήριξη αλλά και για τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ και τη φιλοξενία των αφηγήσεων παιδικών παραμυθιών στο χώρο του Οξοποιείου τους στο Κούτσι.

 

Η εικαστικός Μάγα Μάρα που φιλοτέχνησε το θέμα της αφίσας του φεστιβάλ.

 

Οι: Γιάννης Νάκης και Βούλα Πανοπούλου. Ο Γιώργος Ζαχαριάς που φιλοξένησε τα παραμύθια στο αμπέλι  και βοήθησε στην επίλυση των τεχνικών αναγκών του φεστιβάλ.

 

Η Εμμανουέλα Κατρινάκη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Ερευνήτρια ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών για την εισήγησή της στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Η Τομαρού, η Ξυλομαρία, η Σταχτοπούτα. Κόρες και μητρική διαθήκη στα λαϊκά παραμύθια».

 

Οι Αφηγητές με τυχαία σειρά:, Σοφία Ασλανίδου, Ακριβή Καλδίρη, Ανεζούλα Κατσιμπίρη, Ερμίνα Ποτουρίδου, Νάγια Οικονομοπούλου, Ερασμία Ηλιοπουλου, Μίρκα Καχριμάνη, Ευριδίκη Σαμαρά, Φωτεινή βασιλείου, Γιάννα Παπουτσή Μαρία Παπανικολάου, Ευαγγελία Πανούση, Κονδυλία Θεοδωροπούλου, Ειρήνη Χρονοπούλου.

 

Οι μουσικοί:  Ευγένιος Μπένσης  και Χρήστος Παναγόπουλος (Corinthian Cellos)

 

Και τέλος σε όλοι όσοι βοήθησαν με αγάπη και αίσθημα προσφοράς οργανωμένα αλλά και εντελώς αυθόρμητα για τη δημιουργία αυτού του Φεστιβάλ αλλά και όσοι ήρθαν σ αυτή την πρώτη διοργάνωση.

Του χρόνου πάλι εδώ…

 

ΣΥ.ΝΕ.Φ.Α