Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Το χιούμορ και "Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός"



Ο μεγάλος παραμυθάς, αφηγητής και συγγραφέας Οσκαρ Γουάιλντ, έγραψε το θεατρικό έργο "Η σημασία του να είσαι σοβαρός", πρόκειται για μια κωμωδία καταστάσεων.
Εκεί λοιπόν, ο Γουάιλντ βρίσκει ένα μικρό κόλπο για να μιλήσει για κάτι πολύ αληθινό και πολύ σημαντικό: τη σοβαροφάνεια ή την κουκουλωμένη σοβαρότητα κάτω από κάτι απλό, κάτω από ένα όνομα:  η ιστορία λέει πως δύο τύποι διαλέγουν το όνομα Earnest(σοβαρός), που δεν είναι το δικό τους, λέγοντας ψέματα για την ταυτότητά τους,  για να τα καταφέρουν στον έρωτα, ακριβώς λόγω αυτού του ονόματος που δηλώνει τη σοβαρότητά. Οι κυρίες που τους ενδιαφέρουν τους ερωτεύονται ακριβώς και μόνο για το όνομά τους και το τι γίνεται ως επακόλουθο δεν λέγεται...
Ή μάλλον τα λέει όλα ο μεγάλος Γουάιλντ ατάκα προς ατάκα.

 Αυτό που λέει, επίσης, ο Γουάιλντ με υπέροχο τρόπο ανάμεσα σε άλλα και καταπληκτικά είναι πως ΤΑ ΡΑΣΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ή τουλάχιστον αυτό προσπαθεί να διαπραγματευτεί χρησιμοποιώντας το χιούμορ. 

Ετσι λοιπόν, τυχαία μάλλον, θυμήθηκα τούτο το θεατρικό που αγαπώ πολύ γιατί πραγματικά ο Γουαιλντ κεντάει, δείχνοντας μέσα από το έξυπνο χιούμορ του Πώς ένα όνομα είναι ικανό να προσδώσει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στον κάτοχό του. Οι προεκτάσεις δικές σας.

Επίσης στο ευρύ πλαίσιο της επανατροφοδήτησης του αφηγητή μέσα από διάφορες μορφές τέχνες θεωρώ πως αυτό το θεατρικό έχει πολύ αφήγηση μέσα του και να το προσέξετε αγαπημένοι αφηγητές μου!

Το ΧΙΟΥΜΟΡ είναι ένας υπέροχος και ευφυής τρόπος για να μιλήσεις για σοβαρά πράγματα. (Δείτε εδώ ένα άρθρο για το έργο https://www.fractalart.gr/i-simasia-tou-na-einai-kaneis-sovaros/ από το περιοδικό FRACTAL) 

Ακούστε αυτό το έργο σε μια ραδιοφωνική παράσταση του Ελληνικού Ραδιοφώνου από τα παλιά.

Ετσι επειδή τριγυρίζει στο μυαλό μου τις τελευταίες μέρες

Σας χαιρετώ

Μ.