Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

DUNCAN και ROBIN WILLIAMSON

Καλημέρα σας,

νομίζω πως κάποια πράγματα στη ζωή σε σημαδεύουν. Ήμουν πολύ τυχερή, κι εγώ και η Αναστασία, που βρεθήκαμε στην Ουαλία στο Φεστιβάλ Αφήγησης Beyond the Border εκείνο το καλοκαίρι του 2004. Εκεί γνωρίσαμε τον Duncan Williamson.

Ο Duncan Williamson γεννήθηκε και έζησε στην Σκοτία, ήταν πρώτα και κύρια ένας ταξιδιώτης. Επί 60 χρόνια γύριζε την Σκοτία και συνέλεγε ιστορίες, τις οποίες κατέγραφε σε βιβλία.
Ήταν μουσικός, τραγουδιστής και ιστορητής. Ήταν το έκτο από τα επτά παιδιά της οικογένειας Williamson. Οι γονείς του δεν ήξεραν να γράφουν ή να διαβάζουν, ωστόσο ο Duncan θυμάται άπειρες ιστορίες από αυτούς, o πατέρας του έλεγε ιστορίες τόσο μεγάλες που κρατούσαν βράδια ολόκληρα.
Ο ίδιος παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε δέκα παιδιά.
Ίσως ήταν ο μόνος άνθρωπος στην Σκοτία που ήξερε πραγματικά τις ιστορίες της!
Η Σκοτία τον τίμησε θεωρώντας τον εθνικό πολιτιστικό κεφάλαιο. Πέθανε πλήρης ημερών το 2007.

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥ :
Duncan Williamson -Broken Token 1991

Τον ακούσαμε να λέει μια ιστορία φαντασμάτων αρχίζοντας τον μαραθώνιο αφήγησης στην τέντα των νέων αφηγητών εκείνο το καλοκαίρι στην Ουαλία! Τον βλέπαμε να πίνει ατελείωτες μπύρες και να μιλάει με όλους με ένα βλέμμα σπινθηροβόλο και ανοιχτό στις...γυναίκες του φεστιβάλ...πονηρούλης!
Αργότερα μάθαμε ποιος ήταν ο Duncn Williamson και ποιον ακριβώς είχαμε γνωρίσει και ακούσει να αφηγείται.

Σήμερα μελετώντας αφηγητές έπεσα πάνω στον γιο του τον Robin Williamson. Εξαιρετικό μουσικό, συνθέτη και ιστορητή να απαγγέλλει το Ταξίδι του Bran από την Κέλτικη παράδοση.

ΑΚΟΥΣΕ ΤΟΝ ΕΔΩ
https://www.youtube.com/watch?v=AQ8xP_Z8q0E

Όμορφια, μουσική, λόγος, αρμονία...

Μαρία Παπανικολάου