Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΟ ...ΧΑΡΤΙ!!

Όσοι με ξέρετε λίγο ή πολύ ξέρετε την ιστορία μου, άλλωστε "οι άνθρωποι είναι η ιστορία τους". Χρόνια και χρόνια στις εκδόσεις σε δύσκολα πόστα και στον παρονομαστή η αγάπη για το βιβλίο και πολλή δουλειά. Μια δουλειά που γίνεται ρετσινιά και δεν βγαίνει, αλλά εδώ που τα λέμε, τέτοια ρετσινιά, ούτε και εσύ θες να βγει...
Χρόνια στους εκδότες λοιπόν με...βιβλία, βιβλία, πάντα βιβλία.

Είναι περίεργο που η μισή μου ζωή είναι το γραμμένο, το κείμενο, ο λόγος ο γραπτός, ο τυπωμένος και η άλλη μισή τα λόγια που πετούν, τα πτερόεντα, τα ελαφριά σαν πουλιά που φεύγουν και τα βαριά που πέφτουν σαν πέτρες στην καρδιά και τα όμορφα που σε ανεβάζουν, σε παρηγορούν και σε θεραπεύουν.

"Λογού" με έλεγε η μάνα μου αλλά που να ξερε, πως τα λόγια θα με έτρεφαν 20 χρόνια τώρα και υλικά και πνευματικά και σκοπεύω αυτά να με τρέφουν και στο μέλλον...

Να μην τα πολυλογώ. Δημιούργησα τη Χρυσαλλίδα, έναν εκδοτικό μαζί με δυο καλούς φίλους, εδώ και ένα χρόνο περίπου,και μην σας πω ψέματα, στο πίσω μέρος του μυαλού μου ήταν μια σειρά για το παραμύθι.
Έχω χρόνια που το μελετάω (όχι με την έννοια της μελέτης-έρευνας κτλ), το μελετάω δηλαδή το εύχομαι, όπως μελετάς ένα πρόσωπο αγαπημένο που θα θελες να δεις.
Και το είδα. Το πρώτο μας βιβλίο, που ανήκει σε μια σειρά που θέλει να αγκαλιάσει το Παραμύθι, τους παραμυθάδες, τους ερευνητές, τους λαογράφους και όλο το σινάφι. Είθε!

Ένα ένα όμως:

Η Ιουλιάνα Γιάνκου κατέγραψε παραμύθια που έλεγαν στο οικογενειακό της περιβάλλον. Τα δούλεψε με τον Ανδρέα Μοράτο και ο Δημήτρης ο Προύσαλης έγραψε σχόλια και τα καταλογογράφησε σύμφωνα με τους διεθνείς καταλόγους. Έτσι έχουμε το πρώτο βιβλίο, μια συλλογή παραμυθιών από την Αλβανία, σε μια έκδοση για παραμυθάδες, ερευνητές, παιδιά ή αναγνώστες παραμυθιών.
θα παρουσιάσουμε το βιβλίο την ερχόμενη Παρασκευή στο χώρο @ΡΟΥΦ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 10, ΜΕΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ) και θα πούμε και παραμύθια!



Θα χαρούμε να δούμε όσους περισσότερους παραμυθάδες και φίλους των παραμυθιών μας τιμήσουν! Όσοι πιστοί προσέλθετε!

Τώρα το δεύτερο:

Η δημιουργία της σειράς: ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ είναι άλλο ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα! Αν μου το λέγατε 4-5 χρόνια πριν δεν θα το πίστευα, αλλά φαίνεται πως το ήθελα τόσο πολύ, που μαζεύτηκαν τα σύννεφα και έβρεξε! Είμαι ευγνώμων!

Θεωρείστε αυτό το άρθρο σαν μια ανοιχτή πρόσκληση για όσους ασχολούνται με το παραμύθι αλλά και ευρύτερα με τη Λαογραφία. Θα χαρώ περισσότερο αν αυτή η σειρά γερέψει και αγαπηθεί. Αν γίνει μια ομπρέλα για όλους όσους πασχίζουν και μοχθούν να καταγράψουν, να μελετήσουν και τελικά να σώσουν αυτά που καταπίνει το μαύρο σκοτάδι του παρελθόντος, νικημένο από το φωτεινό μέλλον των υπολογιστών και της εσωστρέφειας.

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου λοιπόν διπλή η χαρά μου και με κάποιο τρόπο επαναλαμβάνεται ένα μικρό θαύμα σαν και αυτά που περιμένουμε, αλλά πολλές φορές δεν τους δίνουμε και τόση σημασία.
Έχοντας χάσει πολλά από όσα θεωρούσα δεδομένα, όπως και πολλοί από μας (λόγω κρίσης κτλ) τα τελευταία χρόνια, μπορώ να πω ότι μικρές αχτίδες έχουν αρχίζει να φωτίζουν το τοπίο...

Ελάτε να γνωρίσετε τα Αλβανικά παραμύθια της Ιουλιάνας Γιάνκου και να μιλήσουμε για τις Λαογραφικές Καταγραφές της νεοσύστατης και ετοιμοπόλεμης ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑΣ μας!

Θα πούμε παραμύθια: η Βέρα Αισώπου, η Άννα Γιάνκου, ο Δημήτρης Προύσαλης και εγώ.

Αυτά τα ολίγα και συνεχίζουμε σε πείσμα των καιρών με αφηγήσεις, εκδόσεις και όμορφα και δημιουργικά πράγματα.

Ρίχνετε μια ματιά και στο blog του ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ που έχει το ΠΑΡΑΜΥΘΟΓΡΑΜΜΑ και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα γιατί αυτός ο μήνας ήταν τραγικά γεμάτος και δεν μπόρεσα να συλλέξω πληροφορίες για τις αφηγήσεις!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Το πρόγραμμα της Τζιάς έχει αργήσει ή μου φαίνεται;

Σας χαιρετώ μέχρι το επόμενο άρθρο, ΚΑΛΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ!!!!

Μαρία Παπανικολάου