Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΣΑΜΑΡΑ & ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΣΑΛΟΥΠΕΤΑ / "Μια φωλιά για σένα" (μια παιδική παράσταση αγκαλιά)

της Μαρίας Παπανικολάου
 

Η Ευριδίκη Σαμαρά
Είδα την αφηγηματική - θεατρική παράσταση συμμετοχικού θεάτρου: "ΜΙΑ ΦΩΛΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ", της ηθοποιού, αφηγήτριας και θεατροπαιδαγωγού Ευριδίκης Σαμαρά.
Η Ευριδίκη Σαμαρά ζει στη Χαλκίδα με την οικογένειά της. 
Μεγαλώνουν μαζί με το σύζυγό της, το Σπύρο, τους δύο γιούς τους, εργάζονται, ονειρευονται και αγαπούν το περιβάλλον και τις εκδρομές στη φύση.
Εκεί λοιπόν μέσα στη δική της "φωλιά" η Ευριδίκη, φροντίζει, νοιάζεται, αγαπά ...δημιουργεί. 

Η Ευριδίκη κατάγεται από την Κύπρο. Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε και ακόμα περπατά... σε μια συνεχή αναζήτηση. Για την τέχνη της και για την ίδια.
Μαθήτευσε στα παιδικά και τα νεανικά της χρόνια στο χορό και τη σωματική έκφραση (και αυτή η μαθητεία συνεχίζεται ως τώρα). 
Σπούδασε υποκριτική στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.

Δημιουργεί παραστάσεις και θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα για σχολεία, πολιτιστικούς χώρους, θεατράκια κτλ. Παραστάσεις που φτιάχνει η ίδια με τον ίδιο τρόπο που φροντίζει τους αγαπημένους της. Με τα χέρια της και την καρδιά της.

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου είδα λοιπόν, στο χώρο "Τέχνης Δρώμενα στη Χαλκίδα, την παράσταση ΜΙΑ ΦΩΛΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ. Με την Ευριδίκη μας ενώνει η αγάπη μας για την αφήγηση και τα παραμύθια, όμως λόγω της απόστασης συνδεόμαστε μέσω του διαδικτύου και έτσι δεν είχα δει την παράστασή της. Ημουν σίγουρη οτι θα ήταν μια καλή παράσταση γιατί έχω αντιληφθεί τον επαγγελαματισμό, την αγάπη, τη γνώση, την έρευνα και το ταλέντο της που μοσχομυρίζει από μακριά όπως οι υπέροχες μηλόπιτές της. Στην παράσταση αυτή συγκινήθηκαμε, γελάσαμε και απολαυσαμε το ταλέντο της Ευριδίκης Σαμαρά μαζί με το γιο μου.

Η Ευριδίκη δημιουργεί για παιδιά
Υπάρχουν λοιπόν οι καλλιτέχνες που θέλουν να λάμπουν, να βροντοφωνάζουν το πέρασμά τους σε αυτόν τον λαμπερό χώρο των θεαμάτων όλες τις ώρες.
Υπάρχουν όμως και αυτοί που ταπεινά σβήνουν το φως τους για τους γύρω τους για να μην ενοχλούν, να μην προκαλούν... και έτσι ζουν την καθημερινότητα όπως όλοι μας. 
Όταν όμως ανεβαίνουν στη σκηνή αυτό το φως δεν κρατιέται ξεπετάγεται από παντού και ζεσταίνει τις ψυχές μας φωτίζει τα βλέμματά μας και ανοίγει τα μάτια και την καρδιά μας. Μας σηκώνει ψηλά. Η Ευριδίκη ανήκει στη δευτερη κατηγορία.

"Στην παράσταση αυτή συγκινήθηκαμε, γελάσαμε και απολαυσαμε το ταλέντο της Ευριδίκης Σαμαρά μαζί με το γιο μου"

Στην παράστασή της ΜΙΑ ΦΩΛΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, διασκεύασε την ιστορία με γνώση και ευαισθησία, εμπλούτισε το κείμενο με εφυή σχόλια και με χιούμορ, σκηνοθέτησε, χορογράφησε, επιμελήθηκε εικαστικά το εξαιρετικά έξυπνο σκηνικό της, αφηγήθηκε, επαιξε κουκλοθέατρο, τραγούδησε και έπαιξε με τα παιδιά αγκαλιάζοντας τα με γνώση και "βαζοντάς τα" στο θεατρικό παιχνίδι.

Μαζί της στην παράσταση συμπράτει η εξαιρετική μουσικός με τα εκπληκτικά μουσικά της οργανάκια, αλλά και συγγραφέας η ίδια, Τζίνα Καρδιόλακα. Η Τζίνα παίζει μουσική και συμβάλει στην παράσταση με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, με χιούμορ και πάνω από όλα με την απίστευτη θετική της ενέργεια!
Η συνεργασία τους είναι ακόμα στην αρχή αλλά όλα δείχνουν πως η ομάδα έχει ξεκινήσει να δημιουργεί και έχουμε να περιμένουμε πάρα πολλά από αυτές τις δύο. 
Το καλλιτεχνικό τους όνομα είναι ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΣΑΛΟΥΠΕΤΑ!!! Μη το ξεχάσετε! 
Ειδικά εσείς που ζείτε στην κεντρική Ελλάδα.

Συντεχνία Σαλουπέτα 
Το ΜΙΑ ΦΩΛΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ είναι μια ξεχωριστή παράσταση (δείτε πιο κάτω για λεπτομέρειες και το βίντεο της παράστασης ΕΔΩ ) για μικρούς αλλά και για μεγάλους. 
Είναι από τις παραστάσεις που μπορούν γονείς και παιδιά να παρακολουθήσουν μαζί, να διασκεδάσουν, να ψυχαγωγηθούν και να προβληματιστούν σε διαφορετικά επίπεδα αλλά το ίδιο ποιοτικά.
Το έργο μιλά για αυτούς που φροντίζουν. Για αυτούς που φτιάχνουν ή και γίνονται οι ίδιοι μια φωλιά για τα παδιά τους, για τους φίλους, για τους συντρόφους ή για ακόμα και για άρρωστους ή ηλικωμένους.
Αυτή η παράσταση ειναι ένα μοναδικό συναπάντημα, μια συνάντηση με τον κόσμο των βαθιών συναισθημάτων που δημιουργείται ανάμεσα σε γονείς και παιδιά όσο αυτά είναι μικρά και μένουν μέσα στην προστατευμένη φωλιά τους αλλά και για τα διλήμματα που δημιουργεί και στους δύο η ανεξαρτησία, η ανάγκη για ελευθερία και αυτονόμηση! 
Αλήθεια πως αγαπάμε; Μπορεί να κλειστεί η αγάπη σε ένα κλουβί; 
Και η ελευθερία μας; Εχει η αγάπη όρια;






Η πλοκή

Ενα κλουβί-φωλιά ανοίγει την αγκαλιά του και ψάχνει κάποιο πουλί να κατοικίσει μέσα... Πολλά πουλιά είναι υποψήφιοι κάτοικοι. Όλα περνούν να δουν το κλουβί και μιλούν μαζί του. Το κλουβί προσπαθεί να τους πείσει με κάθε τρόπο. Ωστόσο δεν τα καταφέρνει και μένει άδειο για καιρό, ώσπου βρίσκει να φιλοξενήσει και να δώσει την προστασία του σε τέσσερα αδερφάκια...Η φωλιά είναι ζεστή και δίνει όλα όσα έχει ...τροφή, νερό, προστασία... Ολα είναι καλά...μέχρι που οι μικροί της κάτοικοι θα μεγαλώσουν και θα ζητήσουν να ...πετάξουν μακριά. Να γνωρίσουν τον κόσμο.

Το ίδιο το θέμα της γονεικής και όχι μόνο φροντίδας και της ώρας του...αποχωρισμού και της απομακρυνσης των "κατοίκων" της φωλιάς είναι ένα δύσκολο θέμα από μόνο του ... Κι όμως η Ευριδίκη Σαμαρά,  το έχει αγγίξει με σοβαρότητα και ευθύνη, με προσοχή και με αγάπη και το έχει ντύσει με μπολικο και εφυές χιούμορ και το έχει αφηγηθεί με ειλικρινεια και με απλότητα, τέτοια που αξίζει στα πολύ σοβαρά θέματα. Αυτό που ειδιώκει να κάνει η αφήγησή της, είναι να μας βρει εμας τους θεατές σαν ένα χάδι που λέει: "μην ανησυχείς...ξέρω πως πονά, αλλά έτσι πρέπει να γίνει" ... Το σημαντικότερο είναι πως η Ευριδίκη δεν έχει φοβηθεί να πάρει τον θεατή της μαζί της σε μια υπέροχη αφήγηση και να βουτήξουν μαζί στα πιο βαθιά νερά των συναισθημάτων. Η βουτιά είναι μια μεγάλη περιπέτεια, αλλά με τι όμορφο τρόπο καταφέρνει να σε βγάλει στον αφρό ξανά και να αναπνεύσεις ανακουφισμένος...

Η Ευριδίκη Σαμαρά, διασκευάζει, παίζει, χορογραφείται, τραγουδά και αφηγείται προσφέροντάς στο θεατή ένα ποιοτικό και καλαίσθητο θέαμα για παιδιά μέσα από το αστείρευτο ταλέντο της σε μια άρτια παράσταση.

Τα παιδια καλούνται μέσα στην παράσταση να απαντήσουν σε διλλήματα σε διαδραστική διαδικασία αλλά να γίνουν μέρος της συμετέχοντας και σωματικά μέσα στην διαρκεία της. 
Εμείς διασκεδάσαμε, γελάσαμε, συγκινηθήκαμε! Πραγματικά η Ευριδίκη Σαμαρά έχει στήσει μια σπουδαία παράσταση! 



Μια φωλιά για σένα
ΜΙΑ ΦΩΛΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

«…άδειο ένα κλουβί δεν ειν’ κλουβί!...ή μήπως γίνεται κι αλλιώς;»
Για μικρούς και μεγάλους θεατές και συμμετέχοντες
Μια αφηγηματική-θεατρική παράσταση, που πάει παντού, με πρωτότυπο κείμενο και με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τις παραδόσεις του κόσμου!
“Ένα άδειο Κλουβί ψάχνει πλάσματα για να κρατήσει. Κάποια ανυπεράσπιστα σπουργίτια δέχονται την πρότασή του. Μπορούν όμως χάριν της ασφάλειας να μένουν κλεισμένα συνεχώς μέσα σε ένα κλουβί; Μπορεί η αγάπη να μένει κλειδωμένη; Κι αν αφήσει την πόρτα του ανοιχτή το Κλουβί τι θα γίνει;
Μια ιστορία για τη σχέση του «ενήλικα» και του «παιδιού» που βλέπουμε γύρω μας αλλά και αυτής που κουβαλάμε μέσα μας. Για την γονεϊκότητα, για την αγάπη και τα όριά της, τους δεσμούς και την ελευθερία της.
«Για τα αδειανά «κλουβάκια» μας που όλοι κουβαλάμε και συνεχώς παιδεύονται να μάθουν να αγαπάνε»
(Η παράσταση ξεκίνησε να παίζεται το 2021 στα σχολεία μας και σε άλλους χώρους και συνεχίζει το ταξίδι της για 2η χρονιά)
Συντελεστές:
Ευρυδίκη Σαμαρά (Ηθοποιός- Θεατροπαιδαγωγός)
Κείμενο- σκηνοθεσία- εκτέλεση
Τζίνα Καρδιόλακα (μουσικός- συγγραφέας)
Μουσική επιμέλεια και ζωντανή εκτέλεση


Μαρία Παπανικολάου
Νεμέα 28/2/2023