Ελάτε να φτιάξουμε ένα παραμυθόψωμο.
Θα χρειαστείτε:
- ΑΛΕΥΡΙ
- ΠΡΟΖΥΜΙ
- ΝΕΡΟ
- ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΛΑΔΙ
- ΖΥΜΩΜΑ
- ΦΟΥΡΝΙΣΜΑ
Θα χρειαστεί επίσης αγάπη, συγκέντρωση και μαστοριά.
Πάμε να φτιάξουμε το ψωμί μας:
Το ρήμα είναι για την αφήγηση ό,τι το αλεύρι για το ψωμί.
Η καθαρή αλλεπάλληλη και σωστή χρήση των ρημάτων μας υπόσχεται ένα σωστό, γευστικό και όμορφο ψωμάκι.
Η καθαρή αλλεπάλληλη και σωστή χρήση των ρημάτων μας υπόσχεται ένα σωστό, γευστικό και όμορφο ψωμάκι.
Το ΝΕΡΟ είναι βασικό για να "δέσει" το ψωμί μας, για να γίνει ζυμάρι. Το νερό είναι το ΕΠΙΡΡΗΜΑ.
α) Τοπικά: (που): εδώ, εκεί, μέσα, έξω, βόρεια, νότια. β) Χρονικά: (πότε): σήμερα, τώρα, πέρυσι, έπειτα, κάποτε,. γ) Τροπικά: (πως): έτσι, μαζί, όπως, αλλιώς, ξαφνικά δ) Ποσοτικά: (πόσο): λίγο, πολύ, τόσο, κάμποσο, περισσότερο. ε) Βεβαιωτικά: ναι, μάλιστα, βέβαια, αλήθεια, σωστά. στ) Διστακτικά: ίσως, τάχα, δήθεν, πιθανόν, άραγε. ζ) Αρνητικά: όχι, δεν, μην.
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΕΠΙΡΡΗΜΑ
Το ΠΡΟΖΥΜΙ είναι βασικό για να φουσκώσει το ψωμί μας. Βάλε ΑΝΤΩΝΥΜΙΕΣ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ και δείξε την ιστορία σου.
Ελάτε να βάλουμε και λίγο ΑΛΑΤΙ ...λίγο αλάτι, βάλε και λίγα ΕΠΙΘΕΤΑ για να νοστιμίσει το ψωμί μας. Λίιιιιγο είπαμε!
Στο τέλος να έχεις λίγο λαδάκι όχι πολύ για να λαδώσεις το ταψί. ΜΕΤΟΧΕΣ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ φυσικά...ΕΠΙΦΩΝΗΜΑΤΑ!
Τώρα αρχίνισε το ζύμωμα! Ζύμωσε με αγάπη αλλά και με μαστοριά, κανείς δεν θέλει να φάει ένα άφερτο ψωμί. Μια πιταστά. Όλοι αγαπούν το αφράτο ψωμί, Το αφράτο, το φερτό ψωμί είναι ό,τι πρέπει για να χορτάσουν την πείνα τους.
Αφού το ζυμώσεις καλά με αγάπη και μαστοριά, σκέπασέ το και άστο. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΞΕΙΣ σε κανένα.
Πρέπει να μείνει σκεπασμένο για να αρχίσει να "δουλεύει" και να φουσκώνει μόνο του.
Όταν είναι έτοιμο ΦΟΥΡΝΙΣΕ το και ψήστο, μόλις γίνει, κόφτο ζεστό και μοίρασε και φάε κι εσύ!
Το παραμύθι όπως και κάθε απασχόληση, εργασία ή όπως θέλετε πείτε το έχει όλες τις ιδιότητες του μεγαλείου που κρύβεται στο απλό και το καθημερινό.
Σκέφτηκα ετοιμάζοντας ένα λαϊκό παραμύθι για παράσταση την ώρα που ζύμωνα το ψωμί της οικογένειάς μου ΠΟΣΑ κοινά έχει η διαδικασία.
Ας μην ψάχνουμε στα επίθετα και στις σάλτσες του λόγου την ...γεύση. Εκείνη κρύβεται στα απλά.
Από την άλλη τα απλά, πχ ένα καρβέλι ψωμί για να πετύχει θέλει 3-4 απλά υλικά, σωστές δόσεις, μέθοδο, πολύ δουλειά αλλά και υπομονή....
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα παραπάνω δεν ισχύουν απόλυτα για ...ψωμάκια πολυτελείας, μπριος και σφολιάτες που έχουν να κάνουν με ...λογοτεχνικά κείμενα που μεταφέρονται στον προφορικό λόγο.
Υποκλίνομαι
Μ.Π.