Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΑΦΗΓΟΥΜΑΙ (μέρος 3ο): Η ενέργεια του παραμυθά - αφηγητή, η ενέργεια της ιστορίας. Η πηγή και το χάρισμα!

Κάθε παραμυθάς-ιστορητής έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.
Όπως κάθε άνθρωπος έτσι και κάθε παραμυθάς είναι ξεχωριστός και μοναδικός...
Παρόλη όμως τη μοναδικότητά μας ως ανθρώπινα όντα δεν μπορούμε όλοι να είμαστε καλοί αφηγητές.
Σύμφωνα με τις καταγραφές των επιστημόνων, λαογράφων, εθνολόγων, φιλολόγων ερευνητών - αφηγητών κτλ, ο παραμυθάς είναι άνθρωπος με δεξιοτεχνία, με ικανότητες τέτοιες που να τον κάνουν να ξεχωρίζει από το σύνολο των μοναδικών και των ξεχωριστών ανθρώπων.

Ο παραμυθάς είναι ο άνθρωπος που θα "βγεί" μπροστά, θα μιλήσει σε κοινό (public speaking), θα απευθυνθεί με θάρρος και επίγνωση, θα κάνει χρήση της γερής του μνήμης, στην οποία έχει"καταγράψει" τα πάντα (από τα καθημερινά κουτσομπολιά και τα νέα της εφημερίδας μέχρι τα παραμύθια και τις ιστορίες που λέει και από τις πιο άχρηστες και μικρές πληροφορίες ως τα μεγάλα γεγονότα που έχει ζήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του ή του έχουν "μεταφερθεί" από το κοινωνικό του περιβάλλον). Ο παραμυθάς είναι ένας άνθρωπος σε εγρήγορση και ετοιμότητα να "χρησιμοποιήσει" κάθε είδους από αυτές τις ατελείωτες και ανόμοιες πληροφορίες για να προωθήσει και να "συν-τάξει" την ιστορία του στη στιγμή.

Είναι άδικο και εντελώς "μικρό" να υποβιβάζουμε αυτόν το μεγάλο βιρτουόζο του προφορικού λόγου σε αντιγραφέα και παπαγάλο μια γραπτής παραλλαγής ενός παραμυθιού, να τον ντύνουμε με ωραία ρούχα και να τον περιφέρουμε στις γειτονιές και τις ρούγες για να "πει" μια ιστορία.

Διάβασα σε ένα άρθρο πως "όταν πεθαίνει ένας παραμυθάς είναι σαν να καίγεται μια βιβλιοθήκη". Αυτό είναι ένα ζωντανό αρχείο δεδομένων και πληροφοριών. Ο παραμυθάς-ο ιστορητής είναι μια κινητή βιβλιοθήκη που έχει από όλα ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ - ΙΣΤΟΡΙΕΣ - ΜΝΗΜΕΣ -ΓΝΩΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ - ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ - ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ- ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ- ΙΣΤΟΡΙΑ-ΛΑΪΚΗ ΣΟΦΙΑ και ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ κτλ Είναι ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση της επικοινωνίας ...με ενσυναίσθηση, ανοιχτός στο  ΜΟΙΡΑΣΜΑ.

Δείτε το παρακάτω βίντεο


Ο παραμυθάς είναι ένα πρόσωπο με δεξιότητες ιδιαίτερες. Χωρίς να έχει απαραίτητα αναφορές σε ακαδημαϊκούς τρόπους χρήσης και κατηγοριοποίησης της γλώσσας, των σχημάτων και των δομών, ο παραμυθάς έχει τη δεξιότητα ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ  και της ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ. Μοναδικό και απίστευτο πολλές φορές.

 
 Απόσπασμα 14 λεπτών από το ντοκιμαντέρ «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί». Πρόκειται για το νέο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ, σε παραγωγή της e-trikala υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων.


Πέρα από τις τεχνικές και τις προσεγγίσεις στην κίνηση των νεοαφηγητών πολύ σημαντική είναι η ενέργεια του αφηγητή, οι δεξιότητες και τελικά η ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑ του στην ύφανση του προφορικού λόγου.

Είναι ένας μαέστρος που μπολιάζει με την ενέργειά του την ιστορία και ...κατσαρώνει την τρίχα που μπήκε κάποτε στ αυτί του* ...

* Υπάρχει μια ωραία ιστορία για αυτό:

 
Οι τρεις κούκλες μια ιστορία από την Ανατολή

  Η πηγή και το χάρισμα!
 Κάθε ιστορία που αρχίζει να λέει ο αφηγητής είναι μια πηγή. Ξεκινάει να ρέει την ενέργειά της και να μοιράζει τα καλά της όπως κάθε πηγή... 
Η πηγή δίνει και ο παραμυθάς γίνεται ο ποταμός που θα πάρει αυτή την ενέργεια για να την "κατεβάσει" στα πεδινά, στους ανθρώπους και να την μοιράσει σαν γάργαρο νερό.

Όσο πιο μεγάλος και πιο έτοιμος ο ποταμός, όσο πιο γρήγορος και ευρηματικός τόσο και πιο μεγάλο το χάρισμα...


Συνεχίζεται...


Υποκλίνομαι ... να είστε όλοι γεροί!!!

Μαρία Παπανικολάου
3 Νοεμβριου 2014