Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΤΙΚΑ!!!


Κείμενο της Heidi Dahlsveen για το φεστιβάλ της Ουαλίας δες εδώ
Καλησπέρα σας μέσα από το σύννεφο της καλοκαιρινής ραστώνης, των αργών ρυθμών και του easy living...

Κατακαλόκαιρο πιά, η Γιορτή Παραμυθιών στη Τζιά ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 27 Ιουλίου, καθώς κύλησε ήηηηρεμα για άλλη μια χρονιά. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ
και περιμένουμε το Φεστιβάλ Αφήγησης του Αη Γιώργη Νηλείας στου ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ ΤΗ ΡΑΧΗ.
Δυστυχώς δεν αναφέρθηκα εκτεταμένα στο φετινό φεστιβάλ της Καλλιπεύκης και στο Φεστιβάλ της Βοιωτίας. Λόγω έλλειψης χρόνου και ενημέρωσης. Συγγνώμη και καλώ τους διοργανωτές να στείλουν υλικό για να αναρτηθεί, αν το επιθυμούν.


Ωστόσο γίνονται και αρκετές ανεξάρτητες αφηγήσεις σε όλη την Ελλάδα από καταξιωμένους αλλά και νέους αφηγητές. Μην το ξεχνάμε. Δεν είναι μόνο τα φεστιβάλ. Οι μοναχικοί και ακούραστοι αφηγητές δρόμο παίρνουν δρόμο αφήνουν περιφέροντας την πανέμορφη τέχνη μας όλο το καλοκαίρι και μοιράζοντας συναισθήματα όπου "στρατοπεδεύουν". Είναι σημαντική η παρουσία τους σε διοργανώσεις και πολιτιστικά δρώμενα παντού. Είθε να τους συνοδεύει καλοτυχία και ανοιχτά αυτιά και μάτια να βρίσκονται στο δρόμο τους.

Φαίνεται πως η κρίση έχει χτυπήσει και την αφήγηση όπως και κάθε άλλη τέχνη, την αφήγηση ίσως λίγο περισσότερο γιατί ακόμα προσπαθεί να βρει τη θέση της ανάμεσα στις υπόλοιπες τέχνες στη χώρα μας, αυτό αντιλαμβάνομαι καθώς μιλώ με συνοδοιπόρους αφηγητές.

Οι αφηγητές, κυρίως όσοι εργάζονται ως αφηγητές δηλαδή, αντιμετωπίζουν πολλά και ποικίλα προβλήματα με κυριότερο αυτό της "νομιμοποίησης" του επαγγέλματος, της φορολογίας, της αμείλικτης δυσκολίας να μπεις πια σε σχολική τάξη, να κλείσεις δουλειά, να ξαναπείς τα αυτονόητα και να αποδείξει πως δεν είσαι ελέφαντας, ανάμεσα σε άλλα φαιδρά, αστεία και απολύτως τραγικά...  Ας μην τα ξεχνάμε  ΚΑΙ αυτά. 
Κατ αρχάς δεν υπάρχει καν το επάγγελμα ΑΦΗΓΗΤΗΣ και αναγκαζόμαστε να "κόβουμε" μπλοκάκια σαν ο,τιδήποτε παρεμφερές και τριγύρω γύρω όλοι. Μήπως να χτυπήσουμε καμία πόρτα να ζητήσουμε να μας προσθέσουν στα υπουργεία και εμάς, έστω και στον μακρύ κατάλογο των...ανέργων; Τουλάχιστον να υπάρχουμε και να μην είμαστε φαντάσματα της επαγγελματικής μας υπόστασης...τι με πιάνει καλοκαιριάτικα πάλι;....τελοσπάντων...

Επιστρέφω στα φετιβάλ που έχουν δημιουργήσει μια τεράστια ευθύνη απέναντι στην αντίληψη του κόσμου για το τι είναι αφήγηση και την πρεσβεύουν. Και αυτό είναι τεράστιο από μόνο του...

Μπροστά μας, στις 3 Αυγούστου ξεκινά το 4ο Φεστιβάλ Αφήγησης στου ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ ΤΗ ΡΑΧΗ και ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στους διοργανωτές!

Διαβάστε παρακάτω το τελευταίο Δελτιο Τυπου εν αναμονή του τελικού προγράμματος.

Ο Κένταυρος στην τελική στροφή για το ξεδίπλωμα των εκδηλώσεων                                       
του 4ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου

 Προχωρούν με εντατικό ρυθμό και βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο οι  προετοιμασίες  για τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει για οκτώ ολόκληρες ημέρες  και για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο Κένταυρος στα όμορφα λημέρια του, τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας , την Άνω Γατζέα και την Αγία Τριάδα. Στο χρονικό διάστημα 3-10 Αυγούστου 2014 ένα πλούσιο πρόγραμμα ποικίλων δράσεων αναμένεται να παρουσιαστεί στους απανταχού φίλους της αφήγησης μύθων και παραμυθιών, ντόπιους και ξένους.


Οι διοργανωτές , Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ  με περισσή φροντίδα, μεράκι, κέφι και ευθύνη για τη δομή, το περιεχόμενο και τη λειτουργία των εκδηλώσεων από το 2011, ετοιμάζουν τις λεπτομέρειες και ανυπομονούν να ξανασυναντήσουν τους παλιότερους θιασώτες των λαϊκών παραμυθιών και τους νεοαποκτηθέντες φίλους των προφορικών αφηγήσεων όλων των ηλικιών.


Το κουβάρι του 4ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» θ’ αρχίσει να ξετυλίγεται με έναν Μαραθώνιο αφηγήσεων από όλους τους συμμετέχοντες παραμυθάδες αφιερωμένο στο θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης-Δράκοι και Τέρατα- και νεοεκκολαπτόμενοι  αφηγητές  θα μοιραστούν  τις ιστορίες που περιμένουν ν’ αγαπηθούν από όσους έχουν την καρδιά τους ανοιχτή. Προβολές σημαντικών ντοκιμαντέρ από καταξιωμένους σκηνοθέτες θα φέρουν στο φως αυθεντικούς λαϊκούς παραμυθάδες, και φωνές αλλοτινών καιρών θα ζεστάνουν το σήμερα, ανοίγοντας συζητήσεις και προκαλώντας γόνιμους προβληματισμούς. Παραμύθια-πρόσφυγες από τα χώματα της Μάνας Μικρασίας θα απαγκειάσουν σε παλιά αρχοντικά ενώ ιστορίες, μύθοι και παραμύθια  για τον θόλο του ουρανού θα συναντήσουν αστροπαρατηρήσεις με τη βοήθεια ανήσυχων επιστημονικών Εταιρειών σε ανοιχτά θέατρα.


Οι σταθμοί του τρένου θα αντηχήσουν ιστορίες και παραμύθια στην ανάσα του αγαπημένου μας Μουντζούρη που εντάσσεται μόνιμα πια στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ με την «Ημέρα των παραμυθιών στο τρένο», δημιουργώντας αξέχαστες διαδρομές και μοναδικές εμπειρίες σε πραγματικά φυσικά τοπία και φανταστικά πεδία ταξιδιών του νου. Θερινά Σχολεία Παραμυθιών θα φιλοξενήσουν σημαντικούς  πανεπιστημιακούς μελετητές του παραμυθιακού και μυθικού λόγου και φιλομαθείς  ενδιαφερόμενοι θα ενσκύψουν  σε νέες θεωρητικές αναζητήσεις και συμπεράσματα. Τιμητικές βραδιές θα απονείμουν βραβεία σε ακούραστους  και αναγνωρισμένους από την Ακαδημία Αθηνών ερευνητές των λαϊκών παραμυθιών και ιστορίες της Μεγαλονήσου στη γλώσσα του Ερωτόκριτου θα ταξιδέψουν μέχρι τις πηλιορείτικες πλαγιές. Μεταμεσονύκτιες αφηγήσεις ανείπωτων καμωμάτων που μας κλείνουν το μάτι, για αυστηρά ενήλικο κοινό,  θα δροσιστούν σε αυλές.


Σημαντικά εργαστήρια  καταξιωμένων αφηγητριών προσμένουν  εραστές των μυστικών της τέχνης της αφήγησης και ματιές  έμπειρων ειδικών  αποκαλύπτουν τα μυστικά  της δημιουργίας των ντοκιμαντέρ. Εκθέσεις  ευφάνταστων δημιουργών και  πρωτότυπες καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις, εμπνευσμένες από την ατμόσφαιρα των παραμυθιών,  θα φιλοξενηθούν σε μουσεία και ειδικούς χώρους Τέχνης. Συναξάρια Αγίων απ’ το σεντούκι της θρησκευτικής μας παράδοσης και θρύλοι  του είδους θα μοιραστούν αφηγηματικά με ευλάβεια στους ανώνυμους συνταξιδιώτες της παραμυθιακής σύμβασης. Καλντερίμια και κρήνες σκεπαστές θα φιλοξενήσουν αφηγήσεις για παιδιά, και αυλές μουσείων και νεοκλασικών ξενώνων θα ανοίξουν την αγκαλιά τους σ’ ένα ταξίδι στα «αχ» του κόσμου.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΕ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΝΕΟ Ή ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΕΟΙΜΑΖΕΤΕ 

Χαιρετώ και εις το επανα-γράφειν 

Μαρία Παπανικολάου