Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Σεμινάρια παραμυθιού στο Εργαστήρι Μελέτης Παιδικής Ηλικίας

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ενημερωθήκατε για τα εξαιρετικά σεμινάρια παραμυθιού του Εργαστηριού Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας. Παρόλα αυτά ενημερώνω και εγώ για όσους βρίσκονται στην Αθήνα. 
Σεμινάρια και εργαστήρια Φθινοπώρου

Αλήθεια! Τι γνωρίζετε πραγματικά για τα λαϊκά παραμύθια;

Μια μαγική διαδρομή στον κόσμο της προφορικής παράδοσης


Παραμύθια δεν είναι μόνο οι ιστορίες των Γκριμ, ούτε τα κείμενα του Άντερσεν. Στην Ελλάδα μόνο έχουν καταγραφεί δεκάδες χιλιάδες αφηγήσεις που ενώνονται με δεσμούς συγγένειας όχι μόνο με τις αρχαίες παραδόσεις, αλλά και με τις αφηγήσεις των πιο μακρινών λαών.


Γνωρίζετε ότι η Ελληνίδα Σταχτοπούτα δεν είχε μητριά, και ότι οι αδερφές της έφαγαν τη μητέρα τους; Ποιος είναι ο Μισοκωλάκης και πώς σχετίζεται με έναν αρχαίο Αιγύπτιο Θεό; Ότι η Χιονάτη κάνει παιδιά και πως κάποιες ηρωίδες παντρεύονται, καμιά φορά, ένα …σκέτο κεφάλι; Και ότι όλες τούτες τις παράξενες εικόνες τις μοιραζόμαστε με τους πιο μακρινούς λαούς της γης; 

Το Εργαστήρι μελέτης της παιδικής ηλικίας φέτος διοργανώνει μία σειρά επιστημονικών διαλέξεων, σεμιναρίων και εργαστηρίων για τα παραμύθια της προφορικής παράδοσης.


Α. Ανακαλύπτοντας και εξηγώντας τα λαϊκά παραμύθια

Τρίτη 14/10 , 6-8. Εμμανουέλα Κατρινάκη

Από πότε υπάρχουν λαϊκά παραμύθια; Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους; Γιατί μελετητές όπως ο Μ. Λούθι τα συγκρίνουν με τα έπη; Υπάρχουν άραγε κλειδιά για να τα ερμηνεύσουμε;

Με παραδείγματα από τα παραμύθια της ελληνικής (και όχι μόνο) παράδοσης, θα κάνουμε μια πρώτη βουτιά στον κόσμο των παραμυθιών της προφορικής παράδοσης.


Τρίτη 21/10 ,  6-8 Άννα Αγγελοπούλου  

 Η απόμακρη μυθική Χιονάτη, βασίλισσα  της Ανατολής.

Ανθρωπολογική και ψυχαναλυτική ανάλυση ενός από τα πιο διάσημα, αλλά στην ουσία τους άγνωστα παραμύθια της προφορικής λογοτεχνίας.


Β. Διδάσκοντας τα  λαϊκά παραμύθια στο σχολείο.

Παρασκευή 24/10. Εμμανουέλα Κατρινάκη.

Παραμύθι και παιδική ηλικία.

Γιατί τόσα πολλά παιδικά λαϊκά παραμύθια μιλούν για δράκους και δράκισσες; Πρέπει άραγε να τα λέμε στα παιδιά;

Κοντορεβιθούληδες, μισοκωλάκηδες και άλλοι μικρούληδες, αλλά θριαμβευτές ήρωες.


Κόστος συμμετοχής 18 ευρώ/ ενότητα (περιλαμβάνεται ΦΠΑ 23%). Για την παρακολούθηση ολόκληρου του κύκλου με προπληρωμή: 45 ευρώ.



Σάββατο 1/11, 11.00-16.00. Σάσα Βούλγαρη


Γ. Λέγοντας τα λαϊκά παραμύθια.

Κρυστάλλινα Γοβάκια και Γαλάζια Γένια

Οι ανατριχιαστικές αλήθειες των παραμυθιών και πώς να τα λέτε!

Και βέβαια υπάρχει τεχνική στο να αφηγούμαστε ιστορίες!
Και βέβαια αυτή η τεχνική μπορεί να διδαχτεί!

Σ΄ αυτό το εισαγωγικό εργαστήρι θα μάθουμε απλά και βασικά συστατικά μιας λειτουργικής αφήγησης θα πειραματιστούμε με μικρά προφορικά κείμενα και λογοτεχνικές αναγνώσεις, και θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε την προσωπική μας ταυτότητα στην αφήγηση ιστοριών. Θα γνωρίσουμε την πορεία των φωνημάτων στα ηχεία του σώματος και θα μάθουμε ότι: όλοι μπορούμε να λέμε ιστορίες!!!


Διάρκεια εργαστηρίου 5 ώρες. Κόστος συμμετοχής 50 ευρώ (+ΦΠΑ 23%)


Τα σεμινάρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, ηθοποιούς, εμψυχωτές και σε οποιονδήποτε άλλο επιθυμεί να γνωρίσει τα παραμύθια μας, και θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Εργαστηρίου μελέτης της παιδικής ηλικίας, Ιωάννου Φιλήμονος 3, μετρό Αμπελόκηποι ή Μέγαρο Μουσικής. Δηλώσεις συμμετοχής στο 211 4051903.